Hockey

Allt om hockey

Hockey är en sport som domineras av USA, Kanada, Ryssland samt norra och cetrala delarna av Europa. Det är här de bästa ligorna i hockey finns och det är utvecklingen av ishockey utrustningen sker. Men var hockey uppfanns råder det delade meningar om. Men man kan se på hockey som en naturlig sport – en boll eller träbit och blank is. Leken känns som naturlig. Vi vet att vikingar på Island spelade hockey. Namnet ishockey vet man däremot inte var ifrån det kommer. Man kan tro att det har och göra med is men det har det inte att göra med.

Namnet hockey kommer ifrån 1500-talet och Amsterdam då unga pojkar började spela med träbitar och lastkrokar pojkarna spelade få den frusna floden Ij. Lastkrok eller krok på nedeländska heter hook – så ishockey kommer ifrån “Ijs hook” med tiden och en viss anglifiering så blev det icehockey. Dagens hockey är en ihopslagning av den hockey som spelades i Amsterdam med sporten lacrosse som de kanadensiska indianerna spelade – ihopslagningen skedde under 1700-talet i Kanada.

hockey

Under 1900-talet spreds hockey över till Europa och redan i OS 1920 så var hockey med på programmet. Ibland ser man notiser om att vi har spelat hockey sedan 1890-talet i Sverige, det är fel för i början kallades bandy för hockey. Under ganska lång tid var bandy en betydligt större sport än ishockey i Sverige men sedan 1955 har hockey varit större. Svenska hockeyförbundet bildades 1922 och det kan ses som startskottet för svensk ishockey.

Hockey spelas i tre perioder om 20 minuter, till start får varje lag komma med 22 man fördelat på två målvakter och 20 utespelare. Utespelarna delas upp på två backar och tre forwards. Hockey är ett snabbare spel än bandy och ett spel med mer närkontakt än bandy och därför kräver hockey betydligt mer skydd och utrustning.

Utrustning för hockey har utvecklats för att skydda spelaren men också för att inte förhindra spelet. Utrustning för hockey är i det närmaste en helkroppsmundering med allt från handskar och hjälm till förstärkta skridskor för att skydda fötterna. Skridskor för hockey är kanske den viktigaste delen av utrustning för hockey. Skridskor för hockey är gjorda för att snabbt ta fart när man trycker och snabbt kunna bromsas till skillnad från långfärdsskridskor som håller farten eller konståkningsskridskor som som är gjorda för mjukare rörelser.

Hockeyklubbor är en förbrukningsvara – i NHL gör spelarna av med flera hockeyklubbor per match. Bladet på en hockeyklubba har en kurva för att man lättare ska få med sig pucken. Den äldsta bevarade hockeyklubba som finns kallas för Moffats hockeyklubba – den är från 1830-talet har det slagit fast. Denna hockeyklubba var mycket lik dagens hockeyklubba men har ändå drag av en bandyklubba med sitt krökta blad.

Hockey är en sport där utrustning och laget är det viktiga – som i alla andra lagsporter så klarar man sig inte ensam. Lägg till ett högt tempo och ett fysiskt spel så kan det förklara varför hockey är en av de mer folkära sporterna. Men konstigt nog finns det få butiker specialiserade på hockey.