Fotboll

Avslutningen på EM-kvalet blir en rysare

1-1 var kanske inte det resultat som Sverige hade hoppats på i matchen mot Norge hemma på Friends Arena. Men, blågult ligger trots allt fortfarande tvåa i EM-kvalgrupp F och har därmed allt i egna händer inför de fyra avslutande matcherna. Dock är det fortsatt mycket jämnt mellan Sverige, Rumänien och Norge som i dagsläget står på elva, tio respektive nio poäng.

Avgörande match i Bukarest

Nästa omgång i EM-kvalet spelas 12 oktober då Sverige möter Malta på bortaplan och där man får förutsätta att det blir tre poäng för Janne Andersson och co. Tre dagar senare är motståndet av en helt annan dignitet när Spanien kommer till Friends Arena. I den matchen får det svenska laget vara glada om det över huvud taget blir poäng, för när lagen möttes i Madrid i somras var Sverige mer eller mindre chanslösa. Till slut vann Spanien med 3-0 efter att två av målen kommit på straff.

Source: ‘Friends Arena’ by Lighten-up via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Efter matcherna mot Malta och Spanien väntar sedan de två avslutande matcherna mot Rumänien i Bukarest 15 november och mot Färöarna, som Sverige möter hemma 18 november. Med tanke på att det är så pass jämnt som det är i grupp F kommer med allra största sannolikhet matchen mot Rumänien i Bukarest att bli helt avgörande för vilket lag som kniper andraplatsen i gruppen och därmed också går till EM. Svensk seger och Sveriges plats i EM nästa sommar är säkrad. Under förutsättning att laget även slår Malta och Färöarna vill säga.

Med andra ord ser det ganska ljust ut för Sverige inför avslutningen. En bild som bekräftas om man tittar vad spelbolagen har att säga. Till exempel så ger ett betting tips hos bet365 på att Sverige ska sluta topp 2 i grupp F, inte särskilt höga odds i jämförelse med både Rumänien och Norge. Oddset för att Sverige ska sluta topp 2 ligger nämligen på 1.57 medan motsvarande siffra för Rumänien och Norge ligger på 3.75 respektive 5.00.

Men, ska Sverige ta sig vidare till EM krävs att lagets bästa spelare kliver fram och visar vägen. Precis som Emil Forsberg gjorde när denne räddade poäng mot Norge med sitt 1-1-mål.

Source: ‘Forsberg 2018’ by soccer.ru via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Andra chansen

Skulle inte Sverige lyckas ta sig till EM genom att komma bland de två första lagen i sin grupp har laget fortfarande chansen att ta sig till slutspelet nästa sommar via playoff. Eftersom blågult vann sin grupp i Nations League förra hösten är laget automatiskt kvalificerade för det playoff som spelas i vår, från vilket totalt fyra lag går till EM.

För övrigt kommer även Norge att få en chans i playoff-spelet i vår om laget inte skulle lyckas kvalificera sig via det ordinarie kvalet. Detta eftersom även Norge vann sin grupp i Nations League förra hösten. Detsamma gäller också Danmark som Finland. Dock ligger båda lagen för närvarande på en andraplats i sina respektive grupper och har därmed goda chanser att ta sig direkt till EM utan att behöva gå omvägen via playoff.