Fotboll

Fotboll – London

Som rubriken lyder – fotboll och London är verkligen en “väl fungerande symbios”, som Percy Nilegård skulle uttryckt det.

Jag är själv väldigt insnöad i hur rivaliteter mellan olika fotbollslag ser ut. Fotboll och religion, fotboll och politik och fotboll och historia. Här följer en “London football teams for dummies”. Var har lagen sina rötter (syd, nord, väst, öst) och hur ser relationen ut mellan de olika klubbarna.

Arsenal

Grundades 1886, och blev således Londons första proffsklubb. Klubben grundades av arbetare från den kungliga vapenarsenalen och därav deras smeknamn “the gunners”. Klubbens bästa målskytt genom tiderna heter Henry i efternamn och huserar numera i Barcelona. Klubben spelar sina matcher på nybyggda Emirates stadium, men för dom allra flesta kommer klubbens riktiga hem för lång framtid att vara Highbury, som ligger ett stenkast från nya arenan. Klubben huserar relativt centralt men åt nord i London på Themsens norra sida.

Charlton Athletic

Grundades 1905 och spelar sina hemmamatcher på “the valley”. Klubben bildades av några unga pojkar i åldern 17-19 år och blev med tiden större och större. Klubben härstammar från södra London, nära området Greenwich, och lika nära south docklands och inte långt ifrån hemmakvarteren för Millwall, en annan londonklubb. Klubbens smeknamn är “The Addicks” och sägs härstamma från den dialekt man talade i södra London förr och deras slang för “athletics”.

Chelsea

För många en av världens bästa klubblag just nu. Klubben spelar på Stamford Bridge och kallas “the blues”, logiskt på grund av sin klubbfärg som är blå. Klubben bildades samma år som Charlton, år 1905. Klubben kommer från sydvästra London. En viss rysk oljemiljardär köpte klubben 2003 och sedan dess har det funnits enorma finanser och framgångar hos klubben. Under 1980-talet drogs klubben med enorma ekonomiska problem, och man kan lugnt säga att dom som håller på Chelsea sedan 80-talet, dom ska ni ha respekt för.

Crystal Palace

Grundades som flera andra lag år 1905, och kallas i folkmun “the eagles”. Laget huserar långt ner i södra London och spelar sina hemmamatcher på Selhurst Park. Många svenskar känner igen klubben tack vare tv-satsningen “tipslördag” och att Tomas Brolin varit där en sejour. Klubben bildades av arbetare vid “The crystal palace” som byggdes i Hyde Park, och som är precis vad det låter som – en mäktig byggnad i glas.

Fulham

Den äldsta klubben. Men sa jag inte att Arsenal var det? Jo, men Fulham existerade om än inte professionellt. Klubben är från sydvästra London, likt Chelsea och deras arena Craven cottage ligger bara meter från Themsens strand. Arenan skvallrar om deras smeknamn (ett av dom) “the cottagers”. Från grunden startades klubben av en söndagsskola, och anhängare till “church of England” – engelska kyrkan. Skördar nu triumfer i EL.

Leyton Orient

En av stadens mindre klubbar, professionellt. Grundades 1881 och spelar sina hemmamatcher på The matchroom stadium (sponsrat namn) i nordöstra London. Leyton ses som en förstad. Klubben bildades av spelare från ett cricetlag och arbetare vid ett sjukhus i stadsdelen.

Millwall

En av Englands mest ökända klubbar, främst sedan huliganincidenterna under 1980-talet. Klubben bildades av arbetare vid en marmeladfabrik och varvsarbetare vid south docklands i södra London 1885 – då var det främst skottar som var med. Klubben är känd som “the Lions” och deras arena heter The New Den (deras gamla: The den) som översatt blir lejonkulan. Den största rivaliteten mellan Londonlagen finns mellan Millwall och West ham. Tvisten går långt tillbaka i tiden då anhängare till Millwall bröt en strejk som pågick i södra London där även stålarbetare som grundade West ham arbetare. Lagets största framgång är FA-cup-finalen 2004.

Queens Park Rangers

Lagets bildades år 1882, och var till en början ett kyrkligt lag. Laget spelar på Loftus Road men har rekordet i antal arenor genom åren, närmare 20 stycken har det blivit. Därav kan klubben ses som lite själlös jämfört med många andra klubbar som haft sitt hem på ett eller två ställen genom åren. Klubben kommer från västra London bortom stadsdelen Chelsea. Laget har brottats med ekonomiska problem till den grad att dom flera säsonger haft “värvningsförbud”. Nu har man “gott” om pengar och jag tror att vi kommer att se dem i PL igen nästa säsong.

Tottenham Hotspur

Den liljevita klubben “Spurs” kommer från norra London och grundades 1882 av ett gäng cricketspelare som hade sina möten under an gaslampa i närheten av dagens arena “White hart Lane”. Klubben tog namnet Hotspurs efter en engelsk krigare som sades vara orädd nobel – Harry Hotspur. Glenn Hoddle är en känd Tottenhamprofil. Deras största rivaler är Arsenal, som möts i vad som gjorts känt som “the north London derby”.

West Ham United

Laget kommer från östra London och grundades som “Thames ironworks”, av järnarbetare. Klubben spelar sina hemmamatcher på Upton Park, som ligger ut med Green street (förgrund till filmen Green street hooligans) vilket blivit en mytomsbunden gata förknippad med våldsromantik. Rivaliteten med Millwall är vida känd, och klubbens ökända firma ICF (Inter city firm) hade heta duster med Millwalls motsvarighet Bushwackers under 80-talet. Laget kallas “the hammers” och ses som en av Englands största plantskolor för talanger som Frank Lampard och Rio Ferdinand.

(Wimbledon)
För oss som växt upp med Wimbledon är det svårt att utelämna dom, även om dom som förening idag heter MK (Milton Keynes) Dons och inte finns kvar i London. FA bestämde dock att klubben vid namn- och ägarbytet skulle få alla lagets triumfer med sig i bagaget. Klubbens supportrar reagerade då högst naturligt med att sparka bakut och bilda AFC Wimbledon som idag spelar i de lägre divisionerna men finns kvar i södra London där dom hör hemma.

Detta var bara en högst spontan summering, hoppas ni tyckte det var trevlig läsning – och ni måste erkänna att det är fashinerande hur många av lagen man ändå känner till. Sedan finns det ju uppsjöar av fler lag, dock inga som förtjänar att nämnas här.