Spel

Vad är Spelvärde?

Att vinna pengar på sportsbetting i längden kräver inte bara att man hittar de bästa bettingsajter att spela på,  det vinnande laget, hästen eller spelaren. Det finns ett odds också. Och det måste ha spelvärde.

Sannolikhet och odds

För att förstå vad spelvärde är måste vi gå till botten med hur spel och odds fungerar och prata lite matematik och sannolikhet. Kära vänner för de som minns matematiken i högstadiet som något positivt. Mindre kära vänner för de som hellre ritade nidbilder på läraren i räkneboken och aldrig förstod varför man skulle räkna ut något när Facit-boken låg precis bredvid.

Grunden i sannolikhet är att vi har ett antal möjliga utfall framför oss. Kastar vi en tärning har vi sex möjliga utfall. Singlar vi slant har vi två möjliga. Ska jag ta en skjorta ur min garderob har jag tjugo möjliga.

Summan av alla möjliga utfall, sannolikheten, är 1=100% (procent betyder ju hundradel, 1%=0.01, 100%=1). Vilket innebär att chansen att slå en sexa på en tärning är cirka 16.7% (1/6=0.167), att få krona 50% (1/2=0.5) och att få en ostruken skjorta är 100% (20/20=1).

Odds finns i lite olika varianter, brittiska odds, amerikanska odds och europeiska odds. I Sverige är vi vana vid europeiska odds eller decimalodds, som de också kallas. Det oddset räknas ut genom att ta sannolikheten delat på vinstchansen. För tärningen blir det alltså 1/ (1/6)=6, kronan 1/ (1/2)=2 och skjortan 1/ (20/20)=1. I procent blir det då 100/16.7=6, 100/50=2 och 100/100=1.

Några exempel

Vi lämnar min garderob och tar en tennismatch som exempel, en helt jämn tennismatch mellan två jämna spelare. En 50-50-match. Möts spelarna hundra gånger under samma förutsättningar vinner de cirka femtio gånger var. Precis som om vi kastat krona/klave alltså. Kastar vi hundra gånger förväntar vi oss femtio krona och femtio klave. Som ovan blir det korrekta oddset då alltså 2. Spelar vi till 2 i odds, kommer vi åtminstone få våra pengar tillbaka över en längre tid. Får vi ett odds över 2, har vi alltså ett överodds, ett odds med spelvärde i.

Problemet är att om bookmakern också tycker att matchen är jämn så blir det inga överodds. Han är ju riktigt jobbig och vill tjäna pengar på oss snälla spelare, så oddset blir beroende på vilket avdrag (bookmakerns vinst) han gör, exempelvis 1.9 – 1.9. Väljer vi ändå att spela, trots att vi nu har ett underodds, kommer vi att förlora pengar i längden, i detta fall i snitt 5% av allt vi spelar (1/ (1/1.9+1/1.9)=0.95). Spelar vi hundra gånger och satsar en krona per spel kommer vi alltså att ha förlorat cirka 5 kronor. Och säkert är det den 5-kronan som man sen behöver för att hämta ut en kundvagn i mataffären.

Vi hoppar pedagogiskt över till en fotbollsmatch som i grunden har tre alternativ, 1, X eller 2:a. Om vi tror att det är exakt lika stor chans för vilket som av alternativen, alltså 33%, blir oddset 3 (100/33=3). Allt över 3 i odds är alltså spelvärt. Men vi tror kanske att hemmalaget har större chans att vinna matchen, säg 50%, då behöver vi ju precis som i tennismatchen ett odds på minst 2 för att spela på hemmavinst. En värdering av en fotbollsmatch skulle då kunna se ut så här:

Hemmalag: 50% (100/50=2.00), Oavgjort: 30 % (100/30=3.33), Bortalag: 20% (100/20=5.00)

För att spela på oavgjort måste vi minst ha ett odds på 3.33, och för att spela på bortalaget måste vi minst ha ett odds på 5.

Vi tar oss en titt på travet, där vi ska spela på en vinnare i ett helt jämnt lopp med tio hästar i. Vinstchansen är 10% (100/10=10). Alltså behöver vi ett odds på över 10 (100/10=10) för att ha ett överodds. Vi kanske har en favorit i loppet, säg 20% (ett jämnt lopp det här…), då behöver vi ett odds på över 5 (100/20=5). Ett odds på 10 skulle då vara ett finfint överodds.

Spela på oddset, inte laget

Här ser vi också att hästen vi hade som favorit och bortalaget i fotbollsmatchen hade samma vinstchans (20%) men där fotbollslaget är underdogs och hästen är favorit. Skulle vi få t.ex. 10 i odds i båda fallen så hade de båda varit lika spelvärda. Det kan vara svårt att tänka, att man ska spela på ett lag som man inte tror ska vinna, det är ju 80 % chans att det blir 1X i fotbollsmatchen. Men även i hästens fall är det ju 80% chans att någon av de andra hästarna vinner loppet. Spel handlar inte om att satsa pengar på laget som vi tror vinner matchen utan på om det finns ett odds som är spelvärt.

Att värdera en match

Så länge vår värdering stämmer och de odds vi spelar är tillräckligt höga kommer vi i det långa loppet stå som vinnare. Men att göra en värdering av en match är inte det enklaste. Varje oddssättare/bookmaker har sin egen metod, alla värderar olika kring form, skador etc. och det är ett virrvarv av siffror och tabeller som ska bakas ihop till att bli en procent.

Ett bra sätt i jakten på spelvärde är att själv använda sig av bookmakerns kompetens och värdering. Oddsen de sätter är ofta korrekta och man ska inte tro att man kan läsa en tabell och sen gå och vinna pengar på spel. Men är man duktig på att hitta annan viktig information kan man hitta rätt i skarvarna. Kanske något som inte verkar vara inräknat i oddset, några viktiga skador eller taktiska parametrar. Så att vara en positiv matematiker lönar sig alltid, men kanske också att smygkolla lite i facit.